O NAMA

PROČITAJTE NEŠTO O NAMA, UPOZNAJTE SE SA MEDOVIKOM I NJEGOVOM ISTORIJOM

Ko to pravi korice za medovik?

     Slatki studio Medea postoji već dugi niz godina i prepoznatljiv je po ručno pravljenim medenjacima koji osvajaju i ukusom i izgledom. Kroz godine posvećenog rada razvili smo istančan osećaj za kvalitetne sastojke, tradicionalne recepte i ručnu izradu.

Naše dugogodišnje iskustvo sa medom i testom inspirisalo nas je da proširimo delatnost i pokrenemo novi brend – Moje korice. Reč je o pažljivo razvijenim koricama za medovik tortu, koje su spoj domaće tradicije i profesionalne izrade.

Brend Moje korice nastao je iz želje da ljubiteljima medovika olakšamo pripremu ove divne torte, a da se pri tom ne izgubi ništa od onog poznatog, punog i toplog ukusa. Svaka korica pravi se s istom pažnjom kao i naši medenjaci – ručno, provereno i s ljubavlju.

    Medovik, poznat i kao ruska medena torta, jedno je od najpoznatijih tradicionalnih kolača istočnoevropske kuhinje. Njegov recept spaja bogat ukus meda, tankih kora i laganog kiselkastog fila od pavlake ili kisele pavlake. Ova torta je danas nezaobilazna na prazničnim trpezama, ali malo ko zna njenu zanimljivu istoriju.

Kako je nastao medovik?

Legenda kaže da je medovik torta nastala početkom 19. veka, u vreme ruskog cara Aleksandra I. Njegova supruga, carica Elizaveta, nije volela med i zabranjivala je da se koristi u dvorskim poslasticama. Ipak, mladi kuvar, nesvestan caričine averzije, napravio je tortu od tankih kora sa puno meda i filom od pavlake. Carica je probala kolač, oduševila se i tek kasnije saznala da je glavni sastojak upravo med. Tako je nastao desert koji je ubrzo postao omiljen na ruskom dvoru.

Popularnost kroz vekove

Tokom 19. i 20. veka, medena torta medovik širila se po domaćinstvima širom Rusije i susednih zemalja. Tradicionalni recept obično ima 6 do 12 slojeva tankih medenih kora koje upijaju fil, pa torta postaje sočna i meka nakon nekoliko sati ili dana. Svaka domaćica je imala svoju varijantu – sa orasima, čokoladom ili suvim voćem.

Medovik danas

Danas je medovik torta recept popularan širom sveta. Smatra se simbolom doma, tradicije i gostoprimstva. Priprema se za praznike, svadbe i porodična okupljanja, a mnogi smatraju da je najbolja kada odstoji i kada se svi slojevi lepo sjedine.